Sagan spadol v 19.etape TdF, víťazom Litovec Navardauskas

25.07.2014 Celý región

Bergerac 25. júla (TASR) - Litovec Ramunas Navardauskas sa stal víťazom piatkovej 19. etapy 101. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Jazdec tímu Garmin-Sharp triumfoval po krátkom sólovom úniku v závere pretekov na 208,5 kilometrov dlhej trati z Maubourguet Pays du Val d'Adour do Bergeracu v čase 4:43:41 h. Druhé miesto so stratou siedmich sekúnd obsadil Nemec John Degenkolb (Giant-Shimano), tretí skončil Nór Alexander Kristoff (Kaťuša).

Žlté tričko pre vedúceho pretekára priebežného poradia si naďalej udržal Talian Vincenzo Nibali. Slovák Peter Sagan sa stal obeťou pádu na mokrej trati necelé tri kilometre pred záverom a do cieľa prišiel s výraznou stratou na Navardauskasa. Celkovo lídra tímu Cannondale klasifikovali na 92. mieste, priebežne je 62. Viac sa darilo jeho krajanovi Petrovi Velitsovi. Jazdec stajne BMC Racing obsadil v piatok 31. priečku a v celkovom hodnotení si pohoršil o jedno miesto, keď je aktuálne 28.

Sagan a zelený dres

V jedinej rýchlostnej prémii Sagan skončil siedmy a bral ďalších deväť bodov do bodovacej súťaže o zelené tričko. Celkovo má na svojom konte 417 bodov a má na dosah prekonanie osobného rekordu spred dvoch rokov, keď na Tour 2012 vyhral bodovaciu súťaž s celkovým súčtom 421 bodov. Po piatku je však isté, že Sagan - ak podľa predpokladov dokončí preteky - sa stane iba druhým jazdcom v histórii podujatia, ktorý vyhrá bodovaciu súťaž tretíkrát za sebou. Pred ním to dokázal iba legendárny Nemec Erik Zabel.

Šanca špurtérov na triumf

V piatok mali špurtéri na tohtoročnej edícii Tour predposlednú šancu zabojovať o etapový triumf. Štart bol v Maubourguet Pays du Val d`Adour, krátko po ňom sa od pelotónu odpútala štvorica Tom-Jelte Slagter (Garmin), Cyril Gautier (Europcar), Martin Elminger (IAM Cycling) a Arnaud Gerard (Bretagne). O niekoľko momentov neskôr sa k nim pripojil aj Rein Taaramäe z Cofidisu. Päťčlenná skupina si postupne vypracovala trojminútový náskok. Tempo v pelotóne, v ktorom pokojne jazdili aj Nibali či Sagan, udávali špurtérske tímy Giant, Omega a Cannondale. Išlo sa však opatrne, na mokrom povrchu nechceli jazdci spadnúť a pred víkendovým záverom pretekov utrpieť prípadné zranenie.

Renshaw vyhral špurtérsku prémiu

Jediná špurtérska prémia bola na programe na 131. kilometri v meste Tonneins, ako prvá ňou prešla vedúca skupina piatich jazdcov. Z pelotónu bol na nej najrýchlejší Mark Renshaw z Omegy, hneď za ním nasledoval Sagan, ktorý za siedme miesto bral ďalších deväť bodov do bodovacej súťaže.

Necelých 70 km pred cieľom náskok vedúcej skupiny klesol pod dve minúty, pelotón definitívne pohltil kvinteto 20 km pred finišom. V závere etapy pripravili organizátori krátke 1,3 km dlhé stúpanie na horskú prémiu štvrtej kategórie na Cote de Monbazillac. Prevýšenie 7,6-percenta pelotón neroztrhalo, v zjazde však unikol Navardauskas. Svoje sólo napokon doviedol do úspešného konca a stal sa prvým Litovcom v histórii, ktorý vyhral etapu na Tour. "Som extrémne šťastný, splnil sa mi detský sen. Chcem sa poďakovať celému tímu, v náročných podmienkach to dnes bolo veľmi náročné, ale každý si splnil úlohu na sto percent. Vyšla nám tímová taktika, na stúpaní mi veľmi pomohli kolegovia zo stajne," povedal v cieli do kamier Eurosportu šťastný Navardauskas.

V sobotu je na Tour na programe individuálna časovka, v nedeľu čaká jazdcov záverečná etapa s cieľom v Paríži.



TdF - 19. etapa (Maubourguet - Bergerac, 208,5 km):
1. Ramunas Navardauskas (Lit./Garmin) 4:43:41 h, 2. John Degenkolb (Nem./Giant), 3. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 4. Mark Renshaw (Austr./Omega Pharma-QuickStep), 5. Daniele Bennati (Tal./Tinkoff-Saxo), 6. Alessandro Petacchi (Tal./Omega Pharma-QuickStep), 7. Samuel Dumoulin (Fr./AG2R), 8. Julien Simon (Fr./Cofidis), 9. Sep Vanmarcke (Belg./Belkin), 10. Jürgen Roelandts /Belg./Lotto),... 31. Peter Velits (SR/BMC Racing), 92. Peter Sagan (SR/Cannondale) - všetci +7

Priebežné poradie (po 19. etape):
1. Vincenzo Nibali (Italy /Astana) 85:29:33 h, 2. Thibaut Pinot (Fr./FDJ.fr) +7:10, 3. Jean-Christophe Peraud (Fr./AG2R) +7:23, 4. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +7:25, 5. Romain Bardet (Fr./AG2R) +9:27, 6. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +11:34, 7. Bauke Mollema (Hol./Belkin) +13:56, 8. Laurens ten Dam (Hol./Belkin) +14:15, 9. Leopold König (ČR/NetApp) +14:37, 10. Haimar Zubeldia (Šp./Trek) +16:25,... 28. Peter Velits (SR/BMC Racing) +1:18:27 h, 62. Peter Sagan (SR/Cannondale) +2:48:43

 

Vyberte región